Ubytovanie a jedlá

UBYTOVANIE

Chorvátsko ponúka ubytovanie v mnohých hoteloch, apartmánových komplexoch, v súkromných domoch,na vidieckych gazdovstvách, a apartmánoch, kempingoch a v nudistických kempingoch s dlhou tradíciou.Vo vnútrozemí sa nachádza množstvo kúpeľov s liečivými minerálnymi a termálnymi prameňmi.

Viď. naša ponuka (klik) 

 

JEDLÁ

Okrem hotelov, ktoré ponúkajú ubytovanie s polpenziou alebo plnou penziou, vo všetkých mestách, turistických strediskách a popri hlavných cestách sa nachádzajú reštaurácie, pohostinstvá, hostince, vinárne a pivárne, pizzerérie a rešaurácie rýchleho občerstvenia, ale aj pre gurmánov sú najzaujímavejšie reštaurácie a pohostinstvá s domácou chorvátskou kuchyňou, tzv. konoby.

Najobľúbenejšie domáce jedlá a špeciality: zo studených jedál treba je to dalmatínsky alebo istrijský "pršut" (udená šunka), pažský alebo ličský syr, ovčí syr, slavónsky "kulen"(špeciálny druh klobásy), zagorské cesnakové klobásy, tvaroh s kyslou smotanou.

V Dalmácii, v prímorí, na ostrovoch a na Istrii medzi hlavné patria jedlá z rýb a z plodov mora, a z mäsa "pašticada" (pikantné jedlo z hovädzieho mäsa na omáčke s vínom, haluškami a slivkami) alebo varená jahňacina.

Z dezertov, okrem štrúdle, orechový závin, makový závin, tvarohové záviny alebo záviny s rôznymi druhmi ovocia.

 

PITIE

Tradícia pestovania viniča a výroby lahodných značkových vín chorvátskymi vinohradníkmi má niekoľko storočí v celej Dalmácii. Z červených vín sú na jadranskom pobreží a na ostrovoch známe: teran, merlot, kabernet, opolo, plavac, dingač a postup, a z bielych vín malvázia, pošip, pinot, kujundžuša, žlahtina, muškát a iné. 

Z tvrdého alkoholu sú známe: pálenky - slivovica, bylinková pálenka, hroznová pálenka, a z likérov prošek a maraskíno.